خرید فالوور اینستاگرام خرید لایک اینستاگرام قالب صحیفه
خانه / رزین کاتیونی
رزین سختی گیر
رزین سختی گیر

رزین کاتیونی

ساختمان رزین کاتیونی سختی گیر

رزین تبادل یونی نامحلول در آب است که دارای ماتریس پلیمری خلل و فرج دار و یک گروه قابل یونیزه شدن یا همان گروه عاملی می باشد که توانایی جایگزینی با یون های هم نام خود که در محلول وجود دارد.

مقایسه رزین سختی گیر

رزین کاتیونی دارای یون های مثبت قابل تعویض و رزین آنیونی دارای یون های منفی قابل تعویض می باشند که یون های نامطلوب در محلول را با همان مقدار اکی والان از یون مطلوب با بار الکتریکی مشابه جایگزین می شوند. هردو نوع رزین کاتیونی و رزین آنیونی دارای پایه پلیمری یکسانی دارند که در گروه یونی متصل به خود با یکدیگر متفاوت می باشند.

رزین

رزین های هیدروژنی در سال ۱۹۳۰ در هلند تولید و نواقص زئولیت سدیمی را تا حدودی برطرف کرد. رزین های هیدروژنی قادرند هم سختی آب را کاهش دهند و هم قلیاییت را کاهش دهند. آب خروجی از تعویض کننده هیدروژنی اسیدی است و باید خنثی شود این کار را با اضافه کردن قلیا امکانپذیر است.

 فرآیند تبادل یونی

اولین مطالعاتی که به منظور پاسخگویی به این سوال که چگونه بعضی از موادی که در خاک هستند با املاح آب وارد فعل و انفعالات شده، توسط آقای davy Humphrey انجام شد که تایید نمود بعضی از املاح آب می توانند در حین عبور از زمین حذف شوند.

رزین تبادل یون سختی گیر به دو دسته رزین کاتیونی و رزین آنیونی تقسیم بندی می گردد.

رزین کاتیونی زادآب

رزین کاتیونی مارک پرولایت ( Purolite ) در سیکل های مختلف به بازار عرضه می شود. رزین پرولایت Purolite c100 رایج ترین نوع رزین مورد استفاده در دستگاه های سختی گیر رزینی می باشد که انتخاب رزین مناسب جهت سختی گیر به میزان و نوع سختی موجود در آب بستگی دارد البته نوع مصارف آب از نظر آشامیدنی یا صنعتی آن نیز مورد اهمیت می باشد که کارشناسان آب شرکت زادآب با مطالعه دقیق آنالیز آب و انجام آزمایش دیگر به نوع و میزان سختی موجود در آب پی برده و برای رفع سختی آب پیشنهاد دستگاه سختی گیر مناسب جهت نصب در محل را می دهند و پس از ساخت سختی گیر رزینی تکنسین مربوطه جهت نصب دستگاه در محل حضور پیدا می کند.

انواع رزین های تبادل یون

بطور کلی رزین های مورد استفاده در تصفیه آب دارای دو نوع قوی و ضعیف هستند.
رزین کاتیونی

  • رزین کاتیونی قوی
  • رزین کاتیونی ضعیف

رزین آنیونی

  • رزین آنیونی قوی
  • رزین آنیونی ضعیف

تعریف رزین در نگاه علمی

رزین که نوعی ترشح هیدروکربنی می باشد که از گیاهان استخراج می شود. رزین را معمولا از صمغ کاج مخروطی بدست می آورند که این صمغ از خواص شیمیایی بالایی برخوردار می باشد. در تولیدات مختلفی از جمله تولید جلا دهنده ، لاک و . . . کاربردی می باشد.
همان طور که در بخش سختی گیر رزینی نیز گفته شد در سختی گیر های رزینی درواقع رزین همان دانه های معمول پتاسیم و سدیم است که با عبور آب از این رزین های ( رزین کاتیونی و رزین آنیونی ) سختی آب از بین می برد.

ترکیب رزین تبادل یون

گروه عاملی را می توان به دو طبقه معـدنـی و آلـی از نظر ترکیب شیمیایی تقسیم کرد که هر یک از آن می توانند طبیعی و یا مصنوعی بوده گروه عاملی همان گروه اساسی است که رفتار متفاوت شیمیایی رزین آنیونی و رزین کاتیونی را مشخص می کند.

نکات کلی در مورد رزین کاتیونی – رزین آنیونی

  1. رزین ها را همواره در آب قرار دهید تا کاملا خیس شوند
  2. قبل از شروع به کار سیستم واحدهای سختی گیر را شستشوی معکوس دهید تا رزین ها بر حسب اندازه مرتب شوند
  3. اگر واحدهای رزینی در زمان آماده باش خطر آلودگی بیولوژیکی این واحدها مطرح باشد بهتر است که یک جرم ثابت از آب در حال گردش باشد در داخل مخزن رزین

عمر کاری رزین ها به شرط یکبار احیا در روز به صورت زیر است :

  • کاتیونی قوی و ضعیف ۸-۱۰ سال
  • آنیونی ضعیف و قوی ۴-۵ سال

اقتصاد رزین

بطور کلی می توان گفت که هزینه سرمایه گذاری تصفیه آب با روش تعویض یونی متناسب با مقدار رزین است. در حالی که رزین آنیونی گرانتر از رزین کاتیونی و رزین نوع ضعیف معمولا گرانتر از نوع قوی است.

انواع مارک رزین تصفیه آب

  • رزین پرولایت 

رزین پرولایت کاتیونی c100، رزین پرولایت کاتیونی c100H، رزین پرولایت آنیونی A400، رزین پرولایت آنیونی A400H، رزین پرولایت میکس بد MB400، رزین پرولایت آنیونی A100E

بررسی مقاله رزین پرولایت

  • رزین هیدرولایت
  • رزین انبرلایت

استاندارد و مش مشبک

دو نسخه از رزین نرم کننده کاتیون  ( رزین کاتیونی ) در این صفحه فروخته می شود: مش و استاندارد. بجز اینکه می دانید که نرم کننده خود را در اصل برای رزین مش مش بافته شده، خریداری کنید (Hi Cap). Standard Hi Cap رزین ترجیحی برای حذف سختی نرمال است.

PUROLITE PRODUCT INFORMATION
CHROMALITE CGA AND CGC RESINS
Chromalite® ۱ CGA and CGC 09 2013
Purolite Chromalite® CGA and CGC resins are spherical, uniform and highly purified chromatographic
ion exchange resins for column separations covering all ranges of particle sizes and applications, from
laboratory to plant scale. This range of styrenic resins is produced by a proprietary manufacturing
technology that creates whole, perfectly spherical beads with exceptional kinetic and packing properties
for chromatographic separations.
Particle size and permeability
Chromalite CGA and CGC products are manufactured in three different particle sizes, with 90% of beads in the
specified range:
• ۳۵ – ۷۵ micron (200 – ۴۰۰ mesh)
• ۷۵ – ۱۵۰ micron (100 – ۲۰۰ mesh)
• ۱۵۰ – ۳۰۰ micron (50 – ۱۰۰ mesh)